Αναρτήθηκε από: olpnek | Νοέμβριος 1, 2012

Ανακοίνωση Ν.Ε.Κ., 4-9-2012


Συνάδελφοι

Σε προηγούμενη ανακοίνωση μας, με αφορμή το τρόπο διαχείρισης του θέματος της υπερτιμολόγησης του προβλήτα Ι, καταγράφαμε την απουσία οποιασδήποτε αυτοκριτικής διάθεσης από τη μεριά της Διοίκησης και την καλούσαμε να εγκαταλείψει αυτή τη στάση. Λίγες ημέρες μετά αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει. Στο τελευταίο ΔΣ του ΟΛΠ αποφάσισε να συνεχίσει την εφαρμογή του Ν.4024/2011 με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ακολούθησε για τα προηγούμενα δύο τρίμηνα και αποδείχτηκε εντελώς προβληματική.

Επαναλαμβάνουμε ότι η μόνη σωστή εφαρμογή του Ν.4024/2011 είναι η κατάργησή του. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν έχει συμβεί, οφείλουμε να συζητήσουμε τις συνέπειες από την εφαρμογή του.

Η Νέα Ενωτική Κίνηση έχει αναφερθεί σε τουλάχιστον τρεις ανακοινώσεις στο συγκεκριμένο θέμα, καλώντας τη Διοίκηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Αναδείξαμε το θέμα του απαράδεκτου τρόπου εφαρμογής του Νόμου, προβλέποντας την αποτυχία των πρακτικών της Διοίκησης, η οποία κατέφυγε στην εύκολη λύση των οριζόντιων περικοπών, που ματώνουν τους περισσότερους και χαμηλότερα αμειβόμενους και προστατεύουν αυτούς που έχουν πρόσβαση στο ανεξέλεγκτο σύστημα των εκτάκτων αποδοχών.

Οι οριζόντιες περικοπές ακολουθούν γεωμετρική πρόοδο και για το επόμενο τρίμηνο θα εκτιναχθούν σε διψήφιο ποσοστό. Γιατί; Γιατί οι αργίες και οι υπερωρίες δεν μπόρεσαν και πάλι να ελεγχθούν, γιατί οι διαρθρωτικές αλλαγές που «συζητάνε….» δεν έγιναν, γιατί οι εσωτερικές μετατάξεις δεν άνοιξαν. Γιατί δεν έγινε τίποτε από τα παραπάνω; 

Γιατί κάποιοι Διευθυντές συνεχίζουν να υπογράφουν ανεξέλεγκτα υπερωρίες και αργίες, ενώ η Διοίκηση απλώς παρίσταται ή εν πάση περιπτώσει στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της δεν υπάρχει η όσο το δυνατό λιγότερο οδυνηρή εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου. Διαφαίνεται ότι προτιμά να έρχονται σε αντιπαράθεση οι εργαζόμενοι  μεταξύ τους. Άλλωστε αυτού τους είδους η στρατηγική της είναι χρήσιμη, γιατί αργά και σταθερά εξαντλεί την υπομονή και την ανοχή εκείνων των συναδέλφων που αισθάνονται ότι σηκώνουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος από άλλους σε θέσεις με αυξημένες έκτακτες αποδοχές. Η στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» πάντα αποδεικνύεται πετυχημένη

Γιατί η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία συζήτησης για την εφαρμογή συγκεκριμένου νόμου, αφού ζητά την κατάργηση του. Όμως ο νόμος ισχύει και εφαρμόζεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στη συνοχή των εργαζομένων. Με τι ηθικό έρεισμα θα χρησιμοποιήσουμε ξανά τον όρο αλληλεγγύη και θα τους καλούμε σε κοινούς αγώνες για να σταματήσουμε τα σχέδια ξεπουλήματος του ΟΛΠ, όταν το προηγούμενο διάστημα, με την στάση μας, δεν τον ενισχύουμε;

Αν πράγματι σκοπεύουμε να βγούμε στην κοινή γνώμη και να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ, τι μοντέλο διοίκησης έχουμε να προβάλλουμε;

Ένα ανορθολογικό διαρθρωτικό μοντέλο, που περισσεύουν οι διευθύνσεις και τα τμήματα, και που δεν μπορούμε δύο χρόνια τώρα, πριν ακόμη προκύψει το πρόβλημα με το 4024/2011, να λύσουμε το πρόβλημα των εσωτερικών μετατάξεων, επιτρέποντας σε συναδέλφους, που το επιθυμούν, να μετακινηθούν σε άλλους κλάδους από τους οποίους λείπει προσωπικό;

Αυτή την κατάσταση θα ζητήσουμε να συμμεριστούν και να είναι αρωγοί στον  αγώνα μας, οι άνεργοι που έχουν ξεπεράσει το 23%, οι 4ωρίτες και οι ανασφάλιστοι, που όπως όλοι ξέρουμε δεν αποτελούν εξωτικό είδος.  Κάθε σπίτι έχει πλέον εργαζόμενο που ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.

Να θυμίσουμε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται το φαινόμενο να δημιουργούνται νέα έξοδα για τον Οργανισμό, που επειδή αδυνατεί να βρει προσωπικό για να καλύψει τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, κατέληξαν να είναι νέα έσοδα για ιδιωτική εταιρεία φύλαξης που δραστηριοποιείται ένα χρόνο τώρα και απλώνεται διαρκώς στο χώρο μας. Αν αυτό δεν είναι εκ των πραγμάτων αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ τότε τι είναι;

Η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής ύφεσης, ολοένα δυσχεραίνει. Παρά τις πρωτοφανείς ως τώρα περικοπές δεκάδων εκατομμυρίων, τα οποία δεν γνωρίζουμε που διοχετεύονται και ποιον ωφελούν, τα ταμιακά διαθέσιμα μειώνονται. Ταυτόχρονα έρχεται και ο λογαριασμός που άφησε στις πλάτες του η προηγούμενη διοίκηση: η εξόφληση ενός δανείου ύψους € 90.000.000, που όπως έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται σπαταλήθηκε σε «λάθη» και υπερτιμολογήσεις. Ποια είναι η βελτίωση των αποτελεσμάτων του Οργανισμού; Οι δείκτες που αποδεικνύουν τη βελτίωσή τους, μετά τις μειώσεις των μισθών; Η κυβέρνηση ασφαλώς δεν ενδιαφέρεται, γιατί έχει άλλα σχέδια για τον ΟΛΠ.

Συνάδελφοι,

Εμείς οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν τον Οργανισμό είμαστε ευσυνείδητοι εργαζόμενοι και όχι «τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι», όπως μας θεωρεί ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Αντιστεκόμαστε στις άδικες μειώσεις των μισθών, αλλά και στην απαξίωση της οικονομικής βιωσιμότητας του ΟΛΠ.

Ας αναλογιστούμε, όσοι δεν το έχουμε κάνει ήδη, ότι με αυτό το παράλογο μοντέλο περικοπών πληρωνόμαστε λιγότερο, ενώ δουλεύουμε περισσότερο. Οι αποδοχές μας μπαίνουν κάθε φορά στην «κλίνη του Προκρούστη», την ίδια ώρα, που οι άλλοι παράγοντες, που διαμορφώνουν το ύψος των λειτουργικών δαπανών του ΟΛΠ, παραμένουν ανέγγιχτοι, αλλοιώνοντας στη πράξη την υπέρ του δημοσίου συμφέροντος λειτουργία του.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι οι ατομικές λύσεις, πέρα από το ότι πλήττουν την εσωτερική μας συνοχή, δεν οδηγούν πουθενά. Το ξεπούλημα του ΟΛΠ είναι προ των πυλών και η ανατροπή του προϋποθέτει κοινό αγώνα, προϋποθέτει να φύγουμε από το εγώ και να ξαναβρούμε το εμείς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: