Αναρτήθηκε από: olpnek | Νοέμβριος 1, 2012

Ανακοίνωση Ν.Ε.Κ., 23-1-2012


      Συνάδελφοι

      Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΕΜΥ, προτείναμε τη συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου για τις προσεχείς εκλογές, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες το απαιτούν, ξεπερνώντας στερεότυπα και στεγανά του παρελθόντος και στέλνοντας μήνυμα ενότητας σε πολλαπλούς παραλήπτες. Παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή απ’ όλες τις παρατάξεις, συγκροτήσαμε, με την παρότρυνση πολλών συναδέλφων, ένα ψηφοδέλτιο, που ξεπερνά τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες, με συναδέλφους που έχουν κοινούς στόχους και οράματα, πολλοί από αυτούς δε, δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά στα συνδικαλιστικά δρώμενα.

      Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε οι φρέσκες ιδέες και ο δημιουργικός ενθουσιασμός που έχουμε μέσα μας, νέοι και λιγότερο νέοι συνάδελφοι, να μπορέσουν να εκφραστούν. Οι κοινοί στόχοι μας έχουν προκύψει από δημόσιες συζητήσεις και τοποθετήσεις των τελευταίων ετών, από καθημερινές συζητήσεις στο χώρο δουλειάς μας. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι, διατηρώντας ο καθένας την αυτοτέλειά του, μπορούμε παράλληλα να συνθέσουμε κοινό λόγο, κοινές στρατηγικές, κοινές δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να προσδώσουμε στο σωματείο μια πιο πολύπλευρη δραστηριότητα και εσωτερική ζωή.

  • ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

      Την τελευταία διετία, με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις, έχουμε χάσει το 1/3 του διαθέσιμου εισοδήματός μας, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων και τα απανωτά χαράτσια. Ήδη εκκρεμεί η εφαρμογή του νόμου για μείωση 35% των αποδοχών μας, όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2009. Αυτή η αυταρχική και αντισυνταγματική ρύθμιση, που είναι προϋπόθεση για την εκποίηση των ΔΕΚΟ, θα ισχύει όλο το διάστημα εφαρμογής των μνημονίων. Είναι ορατός ο κίνδυνος η μείωση να αντιμετωπιστεί, όπως και στον ΟΛΘ, με οριζόντιες περικοπές.

      Η λύση είναι ο εξορθολογισμός των έκτακτων αμοιβών, η κατανομή τους με δίκαιο τρόπο και η λειτουργική αναδιάρθρωση του ΟΛΠ. Δεν θα ανεχτούμε καμιά άλλη περικοπή, όπως και αν την αποκαλούν, οριζόντια – κάθετη – διαγώνια.

  • ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

      Έκλεισε ένας κύκλος τριετούς αγώνα, για να αποτρέψουμε την παραχώρηση του Σ.ΕΜΠΟ. στην Cosco. Ο επίλογος ήταν ένα πρακτικό 7 σημείων, πολλά από τα οποία δεν υλοποιήθηκαν. Ωστόσο, τα χειρότερα ακολούθησαν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ, αποχαρακτήρισε, στην πράξη, τη Σύμβαση Παραχώρησης, από «αποικιοκρατική», που την αποκαλούσε ως αξιωματική αντιπολίτευση, σε «λίαν επωφελή».                  H επαναδιαπραγμάτευση, σε όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, μετατράπηκε σε «φιλική διευθέτηση», των όρων της Σύμβασης προς όφελος της Cosco. Η σύμβαση θεωρείται πλέον πρότυπο λιμενικής διαχείρισης και ως εκ τούτου επιχειρείται να είναι πρότυπο για μελλοντικές παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων. Είναι μια πρόθεση που εκφράζεται ανοιχτά και προκειμένου να στοιχειοθετηθεί, στηρίζεται σε παραπλανητικά στοιχεία. Αποσιωπάται το σκανδαλωδώς ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς λειτουργίας της Cosco και ο εργασιακός μεσαίωνας που επικρατεί εκεί. Προφανώς γιατί πρόθεσή τους είναι σταδιακά να εξαπλωθεί και στο υπόλοιπο λιμάνι.

Σε συνέχεια της πολιτικής των εκποιήσεων δημόσιας περιουσίας, βρίσκεται σε εξέλιξη η διάθεση μετοχών του ΟΛΠ από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σε ιδιώτες, με άγνωστες και συνοπτικές διαδικασίες, ενώ η Morgan Stanley θα παραδώσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου μελέτη, σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης – εκποίησης των λιμανιών.

Αν εφαρμοστεί το μοντέλο των παραχωρήσεων, με πρώτους διαφαινόμενους στόχους παραχωρήσεων το Car Terminal και την Κρουαζιέρα, το αποτέλεσμα θα είναι να ανοίξει ο δρόμος εφεδρειών και απολύσεων για πολλούς εργαζόμενους του ΟΛΠ.

Η ανυπαρξία λιμενικής πολιτικής ευνοεί τα σχέδια εκποίησης των λιμανιών. Η αποσαφήνιση του τοπίου είναι απαραίτητη. Απαιτούνται ρυθμίσεις που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον και τον κοινωνικό ρόλο των λιμανιών και τις εργασιακές σχέσεις σε αυτά.

Η αποτροπή των σχεδίων εκποίησης του ΟΛΠ, είναι ο μόνος δρόμος για να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και τις θέσεις εργασίας μας.

 

  • ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σε μια περίοδο μακροχρόνιας οικονομικής ύφεσης, με ανύπαρκτα χρηματικά διαθέσιμα, με ένα τραπεζικό σύστημα να έχει στεγνώσει από ρευστά, η Διοίκηση ανακοίνωσε ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο 400 – 500 εκατ. ευρώ. Πρέπει επιτέλους να εξασφαλισθεί στην πράξη η υψηλή σχέση αποτελέσματος / κόστους για τα έργα που σχεδιάζονται. Τα έργα θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.

Η Διοίκηση πρέπει άμεσα να περιορίσει τις μη λειτουργικές και άσκοπες δαπάνες για δημόσιες σχέσεις, περιττούς συμβούλους και θυγατρικές – σφραγίδες, με τα χρήματα που εξοικονόμησε τη τελευταία διετία από τις απαράδεκτες και άδικες μισθολογικές περικοπές.

  • Κ.Ε.Ο.Λ. – ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ

Η επικράτηση της αξιοκρατίας, μέσα από διαφανείς κανόνες, αποτελεί κυρίαρχη επιλογή μας. Απαιτούμε να αξιολογούνται όλοι µε ίσους όρους και ίσες ευκαιρίες από το θεσμοθετημένο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Το νέο Οργανόγραμμα, που επιχειρείται να εφαρμοστεί από τη Διοίκηση, πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες και να επιδιώκει την οργανωτική αναδιάρθρωση του ΟΛΠ, με σκοπό την ακόμα καλύτερη λειτουργία του. Να μην σχεδιάζεται, όπως γίνεται τώρα, με γνώμονα τις εκ των προτέρων επιλογές συγκεκριμένων προσώπων για τη στελέχωση της ιεραρχίας των οργανικών μονάδων και την εξυπηρέτηση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης δραστηριοτήτων του λιμανιού.

Συνάδελφοι

Η κοινωνία μας διέρχεται μία πολύπλευρη κρίση. Η αξιοπιστία και η αντοχή του Συνδικαλιστικού Κινήματος και των άλλων θεσμών δοκιμάζονται. Οι εργαζόμενοι και κυρίως οι νέοι, απομακρύνονται από τα συνδικάτα, την εποχή ακριβώς που θα έπρεπε με την παρουσία τους, τις ανάγκες τους και τις ιδέες τους να τα επηρεάσουν καθοριστικά και να επανακαθορίσουν το ρόλο τους και τις στοχεύσεις τους.

Με όπλο αυτό το ενωτικό μας εγχείρημα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, μακριά από κομματικές γραμμές, διατηρώντας παράλληλα την ιδεολογική μας αυτοτέλεια.

Στόχοι μας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και η λειτουργία του ΟΛΠ με όρους δημοσίου συμφέροντος.

Σας ζητάμε να στηρίξετε δυναμικά το ψηφοδέλτιο της Νέας Ενωτικής Κίνησης (Ν.Ε.Κ.), στις εκλογές την Πέμπτη 26/1/2012 (08.00’ – 18.00’) στα γραφεία του Σωματείου μας, στο Καστράκι.

Οι υποψήφιοι της Νέας Ενωτικής Κίνησης (Ν.Ε.Κ.)

για το Δ.Σ. της ΕΜΥ και τους εκπροσώπους στην ΟΜΥΛΕ:

Δεμενόπουλος Νεκτάριος

Καλάκου Σοφία

Κατωγά Πηνελόπη

Καψάλη Αλεξάνδρα

Κορφίδης Μιχάλης

Κούκης Ιωάννης

Λεφάκης Αχιλλέας

Μανικιώτου Βασιλική

Μιχαλόπουλος Μιχάλης

Τσιματσίδου Αθηνά

Φραντζεσκάκη Αναστασία

Χρυσανθακοπούλου Ιωάννα

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή:

Ασκοξυλάκη Ευαγγελία 

  

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: