Αναρτήθηκε από: olpnek | Δεκέμβριος 17, 2012

Ανακοίνωση Ν.Ε.Κ., 17-12-2012


Συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 διενεργούνται οι εκλογές για την ανάδειξη των δύο εκπροσώπων των υπαλλήλων στο Υπηρεσιακό/Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΟΛΠ.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε μία περίοδο καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων στην οποία οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν τις συνέπειες της αδιέξοδης, καταστρεπτικής, μνημονιακής πολιτικής.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις εγκαλούνται για αναξιοκρατία, κακοδιοίκηση και αναποτελεσματικότητα. Με βάση αυτό το τρίπτυχο ενοχοποιούνται  οι εργαζόμενοι σε αυτές από εκείνους που τις διαχειρίστηκαν επί δεκαετίες και πάνω σ’ αυτό το τρίπτυχο στηρίζουν σε σημαντικό βαθμό την «επιχειρηματολογία» τους για το ξεπούλημά τους.

 • Απαντώντας στα επιχειρήματα αυτά, εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι είμαστε αντίθετοι σε πρακτικές που διαιωνίζουν τις παθογένειες στον εργασιακό μας χώρο.
 • Με βάση την αρχή αυτή και την ανάγκη για δυναμική παρουσία των εκπροσώπων μας στο χειρισμό των θεμάτων του Υ.Σ., πέρα και πάνω από προσωπικά συμφέροντα και ατομικές επιδιώξεις, θα έπρεπε να οδηγηθούμε σε ενιαία έκφραση όλων των εργαζομένων στις εκλογές αυτές. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο Υ.Σ κρίνονται σοβαρά εργασιακά θέματα, όπως η εξέλιξη, τα πειθαρχικά παραπτώματα, οι μετατάξεις, η επιλογή σε θέσεις της ιεραρχίας.
 • ΣΧΕΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η εκποίηση των λιμανιών είναι μέρος του σχεδίου που συνεχίζει να υλοποιεί η κυβέρνηση, με το οποίο παραδίδει στα ντόπια και ξένα συμφέροντα τον φυσικό πλούτο και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.

Το Υπουργείο Ε.Ν έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη λιμενική πολιτική, το οποίο είναι σαφές ως προς τα πιο κάτω σημεία:

 • Κάθε εμπορική δραστηριότητα των λιμανιών εκποιείται, εφόσον παρουσιαστεί ενδιαφερόμενος αγοραστής.
 • Για τους εργαζόμενους υπάρχει πρόθεση για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Προφανώς γιατί στόχος είναι η επικράτηση του εργασιακού μοντέλου Cosco. Δηλαδή, εργαζόμενοι που δεν τους αναγνωρίζονται επαγγελματικά προσόντα, με ατομικές συμβάσεις και με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
 • Η σύμβαση παραχώρησης ΟΛΠ-Cosco θεωρείται το πλέον επιτυχημένο μοντέλο εκποίησης με επέκταση και σε άλλες παραχωρήσεις των φορολογικών και άλλων προνομίων που δόθηκαν σκανδαλωδώς στη κινέζικη εταιρεία. Προκειμένου, δε, να πείσουν τη πλειοψηφία του κόσμου, που δεν γνωρίζει, έστησαν το κακό θέατρο με τη φοβερή εμπορική συμφωνία μεταξύ Cosco-HP-ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη διακίνηση 10.000 TEUS τον χρόνο!!! που θα περνούν transit από τον Πειραιά.

 

 • ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Η Διοίκηση συνεχίζει την εφαρμογή του Ν.4024 με τις άδικες μειώσεις μισθών:

 • Καταφεύγει στην εύκολη λύση των οριζόντιων περικοπών, που ολοένα μεγαλώνουν, με ένα μοντέλο με το οποίο οι εργαζόμενοι πληρώνονται λιγότερο, όσο δουλεύουν περισσότερο.
 • Εξαντλεί την υπομονή και την ανοχή εκείνων που αισθάνονται ότι σηκώνουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, ότι η μόνη σωστή εφαρμογή του Ν.4024/2011 είναι η κατάργησή του.

 

 • ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΟΛΠ – ΔΑΠΑΝΕΣ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Παρά τις άδικες περικοπές δεκάδων εκατομμυρίων, τα οποία δεν γνωρίζουμε που διοχετεύονται και ποιον ωφελούν, η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, ολοένα δυσχεραίνει. Σύντομα έρχεται ο λογαριασμός που άφησε η προηγούμενη διοίκηση, για τη σταδιακή αποπληρωμή των 2 δανείων € 90 εκατ., που όπως  αποκαλύπτεται ένα μέρος τους σπαταλήθηκε σε υπερβάσεις – υπερτιμολογήσεις. Η Διοίκηση πρέπει:

 • Να περιορίσει μη λειτουργικές δαπάνες για δημόσιες σχέσεις, περιττούς συμβούλους και θυγατρικές – σφραγίδες.
 • Να εντάσσει τα έργα που σχεδιάζονται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, με εξασφαλισμένη την υψηλή σχέση αποτελέσματος / κόστους.
 • Να σταματήσει τη δημιουργία νέων εξόδων, που επειδή αδυνατεί να βρει προσωπικό για να καλύψει τις νέες θέσεις φύλαξης, κατέληξαν να είναι νέα έσοδα για ιδιωτική εταιρεία, που δραστηριοποιείται και απλώνεται στο χώρο μας.
 • ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑ Ι

Η Δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες, όπου και εάν υπάρχουν, στην υπόθεση υπερτιμολόγησης πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα έργα του προβλήτα Ι. Εμείς όμως οι εργαζόμενοι απαιτούμε:

 • Διαφάνεια σε όλες τις οικονομικές δοσοληψίες του Οργανισμού.
 • Αυστηρή διαδικασία ελέγχου των έργων και των προμηθειών.
 • Οικονομικό επανέλεγχο σε όλα τα μεγάλα έργα και σε όλες τις μεγάλες προμήθειες των τελευταίων ετών, από ανεξάρτητο θεσμικό φορέα.
 • Επιστροφή από τον εργολάβο των αχρεωστήτως καταβληθέντων, μέχρι το τελευταίο ευρώ, χωρίς καμία παρέκκλιση.
 • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ

Η επικράτηση της αξιοκρατίας, μέσα από διαφανείς κανόνες, αποτελεί κυρίαρχη επιλογή μας. Ενόψει των επερχόμενων κρίσεων των θέσεων ιεραρχίας:

 • Απαιτούμε να αξιολογούνται όλοι µε ίσους όρους και ίσες ευκαιρίες.

Η Διοίκηση επιχειρεί να καταρτίσει νέο Οργανόγραμμα, μετά την αδυναμία του σημερινού που σχεδιάστηκε με γνώμονα την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων στη στελέχωση της ιεραρχίας.

 • Το Οργανόγραμμα πρέπει να επιδιώξει την εύρυθμη λειτουργία του ΟΛΠ, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την εξυπηρέτηση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης δραστηριοτήτων του λιμανιού.

Συνάδελφοι,

Η Νέα Ενωτική Κίνηση Υπαλλήλων ΟΛΠ, που συγκροτήθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου, από συναδέλφους με κοινούς στόχους και οράματα, ξεπερνώντας κομματικές σκοπιμότητες, στερεότυπα και στεγανά του παρελθόντος, θα συνεχίσει τον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και τη λειτουργία του ΟΛΠ με όρους δημοσίου συμφέροντος.

Η διαφάνεια στα οικονομικά, η αξιοκρατία και η αποτελεσματική λειτουργία του ΟΛΠ, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις γι’ αυτό.

Πρακτικές που δεν υπερασπίζονται τις παραπάνω αρχές υποσκάπτουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΟΛΠ και το εργασιακό μας μέλλον.

Το ξεπούλημα του ΟΛΠ είναι προ των πυλών και η ανατροπή του προϋποθέτει κοινό αγώνα, προϋποθέτει να φύγουμε από το εγώ και να ξαναβρούμε το εμείς.

Σας καλούμε να στηρίξετε δυναμικά το ψηφοδέλτιο της Νέας Ενωτικής Κίνησης Υπαλλήλων ΟΛΠ:

Γεωργούτσος Αλέξανδρος

Καλάκου Σοφία

Κατωγά Πηνελόπη

Καψάλη Αλεξάνδρα

 Κορφίδης Μιχάλης

Κούκης Ιωάννης

Λεφάκης Αχιλλέας

Μανικιώτου Βασιλική

Μιχαλόπουλος Μιχάλης

Φραντζεσκάκη Αναστασία

Χρυσανθακοπούλου Ιωάννα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: