Αναρτήθηκε από: olpnek | Οκτώβριος 14, 2014

« Η κυβέρνηση προχωράει σε έκνομες ενέργειες»


ÐÅÉÑÁÉÁÓ 09/04/14

«Κανένα άλλο εμπόδιο», δεν «βλέπει» ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για να κυρωθεί η συμφωνία του λεγόμενου φιλικού διακανονισμού ανάμεσα σε ΟΛΠ- Cosco παρότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει θέσει δύο σημαντικά θέματα για να ρυθμιστούν.

«Δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο. Από δω και πέρα έχει συγκληθεί το Δ.Σ. του ΟΛΠ την επόμενη Δευτέρα να εγκρίνει και να συγκαλέσει την Γενική Συνέλευση, η οποία και θα συγκληθεί σύμφωνα με το καταστατικό του ΟΛΠ εντός 21 ημερών. Από εκεί και πέρα αφού εγκριθεί και από την Γενική Συνέλευση, τότε θα έρθει αυτή η σύμβαση με δικιά μας ευθύνη προς κύρωση στη Βουλή. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, νομίζω ότι θα έχουμε τελειώσει απ’ όλες τις τυπικές εγκρίσεις, οι οποίες χρειάζονται», ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Βήμα FM» ο κ. Βαρβιτσιώτης

«Ο Υπουργός Ναυτιλίας και συνολικά η δικομματική Κυβέρνηση, υπακούοντας στα κελεύσματα της COSCO (ΣΕΠ), προχωράει σε έκνομες ενέργειες, προκειμένου να ξεπουλήσει το μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας, τον ΟΛΠ», καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις επιβεβαιώνουν πλήρως τα δημοσιεύματα του Pireas2day.gr για τη νέα απόφαση του ΣτΕ (για να δείτε τις σχετικές αναρτήσεις πατήστε εδώ και εδώ) αναφέροντας τα εξής:
•    Εδώ και είκοσι (20) μέρες Υπουργείο Ναυτιλίας και ΣΕΠ (COSCO) διοχέτευαν στα ΜΜΕ την βεβαιότητα περί τελικής δικαίωσης της ΣΕΠ (COSCO). Ασφαλώς προκαταλάμβαναν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ήθελαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.
Παρά την γνώμη του Αντιεπιτρόπου της Επικρατείας για απόρριψη της αίτησης αναιρέσεως της COSCO, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε σύννομο τον «Φιλικό Διακανονισμό», με την προϋπόθεση να τηρηθούν δύο βασικοί όροι που ρητά αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης και το οποίο σαφώς επικαλείται η απόφαση.
Συγκεκριμένα :

  • Δικαιολογεί την αναστολή του εγγυημένου τιμήματος, «σε κάθε περίπτωση», μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η δυτική πλευρά του Προβλήτα ΙΙΙ που έχει υποχρέωση, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης, να κατασκευάσει η COSCO. Δεν αποδέχεται, λοιπόν, τον όρο που έθετε η COSCO στον «Φιλικό Διακανονισμό» για αναστολή του εγγυημένου τιμήματος μέχρι το ΑΕΠ της χώρας να φθάσει στα επίπεδα του 2008 + 2% κάθε χρόνο.
  • Επιβάλλει, όπως ορθώς έκρινε το Ζ’ Κλιμάκιο, να προστεθεί σχετικός όρος, ώστε να επεκταθεί το σταθερό αντάλλαγμα (ενοίκιο) και στο δυτικό τμήμα του Προβλήτα ΙΙΙ.

«Η ΣΕΠ (COSCO) απαιτεί από την Κυβέρνηση και τον ΟΛΠ να γράψουν στα παλαιά των υποδημάτων τους την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είχε, μάλιστα, το θράσος να στείλει εξώδικο την ώρα που συνεδρίαζε το ΔΣ/ΟΛΠ», αναφέρουν οι δύο οργανώσεις. Και συνεχίζουν:
«Εμείς, ως Συνδικαλιστικό Κίνημα, πέρα από την διαφωνία μας για τον «Φιλικό Διακανονισμό» και συνολικά με την ιδιωτικοποίηση, θα απαντήσουμε δυναμικά στις έκνομες ενέργειες των υπευθύνων»

Η νέα ΚΥΑ

Η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται και στην αποκάλυψη του Pireas2day.gr (για να διαβάσετε την σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ) για το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή της Σύμβασης Παραχώρησης της Λιμενικής Ζώνης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου παραβιάζοντας νόμους και προβλεπόμενες διαδικασίες.
Οι δύο οργανώσεις αναφέρουν για το θέμα τα εξής:
•    Συγκεκριμένα σε σχετική απόφαση αναφέρει : «Αποφασίζουμε την σύσταση Ομάδας Εργασίας για την αναδιαμόρφωση των όρων Σύμβασης Παραχώρησης, που θα προταθεί για να υπογραφεί μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ».
Αναθέτει, μάλιστα, ρόλο συνεργάτη στην Ομάδα Εργασίας του ΟΛΠ και ορίζει νομικό σύμβουλο του ΟΛΠ τον νομικό σύμβουλο του ΥΝΑ κ. Πολίτη.

«Είναι πράγματι θλιβερό και συνάμα πολιτικά γελοίο να βάζουν οι υπουργοί την υπογραφή τους κάτω από ένα τέτοιο κείμενο. Είναι φανερό ότι μπροστά στην αγωνία τους να «προκάνουν» το ξεπούλημα του Λιμανιού προχωρούν σε αλλεπάλληλα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις ζητήσαμε ήδη κατεπείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας για να απαιτήσουμε να σταματήσει τις έκνομες και πραξικοπηματικές ενέργειες», υπογραμμίζουν. Και ξεκαθαρίζουν ότι:
•    Πέραν της συνολικής διαφωνίας μας για το «Φιλικό Διακανονισμό», εάν το ΥΝΑ, ο ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ, κατ’ εντολή της COSCO, προχωρήσουν αγνοώντας το Ελεγκτικό Συνέδριο και όλα αυτά που ορίζει η απόφασή του, θα κινηθούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου, αλλά και δυναμικά με πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις διαρκείας.
Καλούμε τους Υπουργούς να ανακαλέσουν την απαράδεκτη, ανερμάτιστη και μη νόμιμη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την διαδικασία της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου.
Για όλα αυτά θα ενημερώσουμε τα πολιτικά κόμματα και θα τα καλέσουμε να εμποδίσουν εντός του Κοινοβουλίου τα επιχειρούμενα πραξικοπήματα.
Τώρα πλέον ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην Κυβέρνηση.

Πηγή: Pireas2day

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: