Αναρτήθηκε από: olpnek | Νοέμβριος 26, 2014

Εγκρίθηκε ο «Φιλικός Διακανονισμός» ΟΛΠ-Cosco εν μέσω έντονων αντιδράσεων


olp_gs_251114

Εκπρόσωποι των εργαζομένων συνάντησαν τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη | EUROKINISSI/ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Μέσα από μια Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, που οι εργαζόμενοι τη χαρακτηρίζουν «νομικά και πολιτικά έκθετη» και εν μέσω αντεγκλήσεων και φραστικών διαφωνιών, εγκρίθηκε το μεσημέρι το αναθεωρημένο κείμενο του «Φιλικού Διακανονισμού» ΟΛΠ-Cosco, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης μιλώντας στους μετόχους χαρακτήρισε τη συμφωνία «Επιχειρηματική-επενδυτική Σύμβαση Παραχώρησης» η οποία, οπως είπε, «θα επιφέρει σημαντικά έσοδα και κέρδη στον ΟΛΠ ΑΕ και η οποία ουδεμία σχέση έχει με την επιχειρούμενη πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού».

Είχε προηγηθεί παρέμβαση των εκπροσώπων της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών οι οποίοι μπήκαν στο χώρο που θα πραγματοποιείτο η Γενική Συνέλευση και απαίτησαν το αναθεωρημένο κείμενο της σύμβασης που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το ΔΣ του ΟΛΠ και στο οποίο περνά το βασικό αίτημα της Cosco για την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος, να κατατεθεί εκ νέου στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου το δικαστήριο να αποφανθεί για την εγκυρότητά του. Σε διαφορετική περίπτωση δήλωσαν ότι θα υπάρχει θέμα νομιμότητας .

Αποτέλεσμα της παρέμβασης των συνδικαλιστών ήταν να μην γίνει αρχικά η Γενική Συνέλευση, να αποχωρήσει ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης και λίγο αργότερα όπως έγινε γνωστό κάλεσε στο γραφείο του τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ (βασικός μέτοχος του ΟΛΠ).

Η συνέλευση τελικά πραγματοποιήθηκε σε άλλο χώρο από τον προγραμματισμένο και το απόγευμα η διοίκηση του ΟΛΠ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστή την έγκριση του «Φιλικού Διακανονισμού».

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η δήλωση του προέδρου του ΟΛΠ σύμφωνα με την οποία «είναι κρίμα να παρεμποδίζεται μια ανοιχτή εταιρική διαδικασία με αντιδημοκρατικό τρόπο από μικρή ομάδα συνδικαλιστών, των οποίων δυο εκπρόσωποι συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και παγίως στις Γενικές Συνελεύσεις λαμβάνουν το λόγο εκθέτοντας τις απόψεις τους. Και είναι ακόμα πιο κρίμα γιατί μ’ έναν τέτοιο τρόπο επιχειρείται να παρεμποδισθεί μια επένδυση 230 εκατ. ευρώ για την οποία ακολουθήθηκαν όλες; οι διαδικασίες διαφάνειας επί δυο χρόνια και η οποία φέρει στον ΟΛΠ ΑΕ σημαντικά κέρδη και στην εθνική οικονομία αναπτυξιακές προοπτικές».

Να υπενθυμίσουμε ότι η θέση του Γ. Ανωμερίτη στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση που αναβλήθηκε μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ , ήταν απόλυτη: « Ο ΟΛΠ είναι υπέρ των νέων επενδύσεων μέσω συμβάσεων παραχωρήσεων υπό τον αυτονόητο (και συμβατικό) όρο της τήρησης του ενωσιακού δικαίου και των αποφάσεων των οργάνων της πολιτείας».

Με μια σκληρή ανακοίνωση η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ απάντησε στο Γ. Ανωμερίτη. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η ανακοίνωση Τύπου της διοίκησης του ΟΛΠ «ξεπερνά κάθε φαντασία, εμφανίζει ότι πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων, την οποία, όμως δεν αντιλήφθηκε κανείς, ούτε καν οι απλοί μέτοχοι. Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται αντιδημοκρατικό το συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΛΠ, το οποίο με υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα με όρους μαζικού κινήματος προβάλλει τη θέση των εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης- ξεπουλήματος των λιμανιών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ανάμεσα στ΄ άλλα ότι « η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εμφανίζονται να δέχονται κάθε αξίωση της Cosco, αγνοώντας ακόμα και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου η θυγατρική της κινέζικης εταιρείας να μην πληρώνει ούτε καν το «ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: