Αναρτήθηκε από: olpnek | Δεκέμβριος 1, 2014

Ανακοίνωση Νέας Ενωτικής Κίνησης (ΝΕΚ) ΟΛΠ, 28/11/2014


Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη ότι ο χρόνος της λιγοστεύει, προσπαθεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα που έχει δημιουργήσει η πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Κομβικής σημασίας ζήτημα και ουσιαστικά πρόκριμα για το ποιος θα είναι ο ανάδοχος του διαγωνισμού για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, ήταν η υπογραφή της συμφωνίας του «Φιλικού Διακανονισμού».
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έθετε όρους για την υπογραφή της, ξεπεράστηκε με νομικές ακροβασίες και δημιουργικές λεκτικές διατυπώσεις, που αναιρούν την απόφαση και εξυπηρετούν την απαίτηση της Cosco για τη μη καταβολή του εγγυημένου ανταλλάγματος στο διηνεκές.
Η τροποποιημένη συμφωνία επικυρώθηκε με την παρωδία Γενικής Συνέλευσης στις 25/11, θυμίζοντας παλιές καλές μέρες, για να φτάσουμε στην υπογραφή της την περασμένη Πέμπτη 27/11, μέρα γενικής πανελλαδικής απεργίας, όπου οι δύο πλευρές χωρίς να χάσουν χρόνο εργάστηκαν πυρετωδώς για να δώσουν την καλοστημένη παράσταση.
Φυσικά δεν περιμέναμε να σεβαστεί την τυπική νομιμότητα μια κυβέρνηση που κυβερνά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, έχει κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο και τη Βουλή όργανο επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων και φωτογραφικών τροπολογιών. Άλλωστε, ο νόμος και η τάξη είναι γι’ αυτούς που αντιδρούν στην πολιτική της.
Ούτε περιμέναμε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου να μη κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, ως εκπρόσωπος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον έναντι αυτών.
Αλλά ούτε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ, περιμέναμε κάτι περισσότερο. Πυροσβέστης των κινητοποιήσεων του 2009, με μια συμφωνία που δεν υλοποιήθηκε στο σύνολο της. Υπέρμαχος του μοντέλου της παραχώρησης δραστηριοτήτων, έναντι αυτού της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Υπερασπιστής της τήρησης του Ενωσιακού δικαίου και των αποφάσεων των οργάνων της Πολιτείας και αρνητικός στο θέμα της μη καταβολής του εγγυημένου ανταλλάγματος, εμφανίστηκε ως ένθερμος υπερασπιστής του Φιλικού Διακανονισμού και εκτελεστικό όργανο των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης.
Όλοι θυμόμαστε τη διάσταση ανάμεσα στις προεκλογικές εξαγγελίες το 2009, περί επαναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης και στη μετεκλογική πραγματικότητα της άνευ όρων παράδοσης του Σ.ΕΜΠΟ στην Cosco και δεν νιώθουμε καμία έκπληξη.
Δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε όσους σήμερα υπόσχονται τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ, εάν με τις πράξεις τους τον υπονομεύσουν.
Έχει καταστεί πια σαφές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να ελπίζει ότι μέσω της διαβούλευσης θα μπορέσει να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση ή να περιορίσει τις συνέπειες της. Ιδίως, όταν οι εκφραστές της πολιτικής αυτής δεν επιδιώκουν την κοινωνική συναίνεση, αλλά την επιβολή της πολιτικής τους και όταν η αξιοπιστία τους βρίσκεται στο ναδίρ. Δεν φτάνει να διαπιστώνουμε και να καταγγέλλουμε τα συνεχή ατοπήματά τους, ούτε να περιορίζουμε την αντίδραση μας στο συμβολικό πεδίο, όπως π.χ. έγινε στη Γ.Σ. Μια τέτοια αντίδραση έχει τα όρια της.
Πρέπει να τα παλεύουμε και στην ουσία τους με ότι νομικά όπλα μας δίνονται, στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε, αλλά κυρίως πρέπει να δημοσιοποιούμε τις προς τα έξω τις θέσεις μας για την μη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις εναλλακτικές μορφές πληροφόρησης (διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης), αφού τα κυρίαρχα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο), ελέγχονται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Είναι απαραίτητο από ένα κίνημα συμπαράστασης φορέων, να περάσουμε σε ένα πραγματικό κίνημα υπεράσπισης του δημόσιου λιμανιού. Σε αυτή την προσπάθεια πρωτοπόροι θα είμαστε κυρίως εμείς. Κανείς δεν μπορεί να δώσει τον δικό μας αγώνα.
Σε μια περίοδο που μεσουρανούν η ηττοπάθεια και η αναζήτηση εξατομικευμένων τρόπων «σωτηρίας», χρειάζεται να πιστέψουμε ξανά και να κάνουμε και τους γύρω μας να πιστέψουν στις αξίες της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης, που έχουν να επιδείξουν εκπληκτικά επιτεύγματα στο παρελθόν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: