Αναρτήθηκε από: olpnek | Νοέμβριος 25, 2015

Ανακοίνωση Νέας Ενωτικής Κίνησης (ΝΕΚ), 25/11/2015


Σύμφωνα με δηλώσεις του ΤΑΙΠΕΔ την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου γνωστοποιείται στους ενδιαφερόμενους αγοραστές το κείμενο σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου. Το κείμενο αυτό είναι κομβικό στοιχείο της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ. Με βάση αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές στις 15 Δεκεμβρίου, όπως προγραμματίζει το ΤΑΙΠΕΔ

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε όλοι τον τραγέλαφο που παίζεται από τη μεριά του ΤΑΙΠΕΔ, που μοιράζει κατά το δοκούν αντίγραφα της σύμβασης παραχώρησης σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο που είναι ο ΟΛΠ και το Διοικητικό του Συμβούλιο. Αυτή η πρακτική έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από την ΟΜΥΛΕ.

Θεωρούμε ότι δεν γίνεται κατά τύχη.  Είναι η στρατηγική που έχει επιλεγεί από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου ανενόχλητο να προχωρήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Πριν από μερικές ημέρες δόθηκε στα μέλη του ΔΣ/ΟΛΠ με άτυπο τρόπο ένα Σχέδιο Σύμβασης παραχώρησης χωρίς τα παραρτήματά του, που υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται και συνομολογεί ο ΟΛΠ με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ορισμένες πρώτες παρατηρήσεις στο κακομεταφρασμένο και  γεμάτο ακατανόητες διατυπώσεις, ακόμη και σε κομβικά ζητήματα, κείμενο.

Δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στη Δημόσια Αρχή Λιμένος, που προβλέπεται στο Ν.4336/2015 (Μνημόνιο ΙΙΙ) και που θεωρητικά θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί.

Υπονοείται επίσης η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος (ΡΑΛ).  Σειρά από αρμοδιότητες και σχετίζονται με τη δημόσιες εξουσίες, που έχει σήμερα ο ΟΛΠ, μεταβιβάζονται στη ΡΑΛ και στο Λιμεναρχείο. Το βέβαιο είναι ότι και οι δύο αρχές είναι αναρμόδιες και αδυνατούν να τις διεκπεραιώσουν, οπότε με ένα έμμεσο τρόπο ιδιωτικοποιούνται δημόσιες εξουσίες.

Η σύγχυση ρόλων παράγει ένα ακόμη αρνητικό αποτέλεσμα, την ασάφεια σχετικά με τους μηχανισμούς επίβλεψης – επιθεώρησης – ελέγχου.  Πιο συγκεκριμένα, ποιος θα ελέγχει, αν θα έχει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, τι θα σημάνει η μη συμμόρφωση.

Δεν υπάρχει καμία ρητή πρόβλεψη για την άσκηση των δραστηριοτήτων του ΟΛΠ με κριτήρια όπως:  Προστασία εθνικής ασφάλειας, εθνικής λιμενικής πολιτικής, προστασία περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τη προστασία των εργασιακών σχέσεων. Θυμίζουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί σήμερα στην Cosco, που προορίζεται να είναι το κυρίαρχο εργασιακό μοντέλο.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ εν γνώσει του προχωρά, με όρους αδιαφάνειας, σε ένα σχέδιο σύμβασης παραχώρησης το οποίο δεν υπακούει καν στο τρέχον νομοθετικό πλαίσιο της χώρας.

Καλούμε την ΟΜΥΛΕ, εκτός από το να καταδικάσει για άλλη μία φορά δημόσια τον τρόπο διαχείρισης του θέματος της Σύμβασης Παραχώρησης, να συγκροτήσει άμεσα μία ομάδα επεξεργασίας του προαναφερόμενου «πονήματος» έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να το αντικρούσουμε δημόσια. Να αποδείξουμε με επιπλέον επιχειρήματα τις επικίνδυνες για τη χώρα, την τοπική οικονομία και τους εργαζόμενους, πτυχές του ξεπουλήματος των λιμανιών.

Επισημαίνουμε ότι τα χρονικά περιθώρια που έχουμε στη διάθεσή μας είναι εξαιρετικά πιεστικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: