Αναρτήθηκε από: olpnek | Φεβρουαρίου 22, 2016

Με νέες κινητοποιήσεις απάντησαν οι εργαζόμενοι στο άτυπο «lock out» της Cosco


assets_LARGE_t_942_14256789

Πραγματοποιήθηκε τελικά την Δευτέρα η συνέλευση των εργαζόμενων στις προβλήτες 2 και 3 στο λιμάνι του Πειραιά, παρά το αρχικό άτυπο lock-out που επιχείρησε η διοίκηση της Cosco – Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις 

Λίγο μετά τις εννέα το πρωί της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι του σωματείου (ΕΝΕΔΕΠ) των λιμενεργατών στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ Α.Ε., αλλά και εργαζόμενοι στην Cosco, συνολικά περίπου 150 άτομα, βρήκαν τις πόρτες κλειστές, με την εταιρεία να τους απαγορεύει την είσοδο στο χώρο.

Ακολούθησε ένταση και τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, με επαφές εκατέρωθεν του ΓΓ Ανδρέα Νεφελούδη, προκειμένου να μπορέσουν να μπουν στο χώρο οι συνδικαλιστές και να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο, συνδικαλιστικό τους δικαίωμα.

Αξιοσημείωτο ζήλο στην απαγόρευση εισόδου των συνδικαλιστών στο χώρο των προβλητών για την ενημέρωση των υπόλοιπων εργαζομένων, επέδειξε ο ο υπεύθυνος Ασφαλείας της Κινέζικης Cosco και πρώην λιμενάρχης Πειραιώς, απόστρατος Λ.Σ, Γιώργος Σαρηγιάννης…

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την διοίκηση της Cosco για καθεστώς τρομοκρατίας, «που ανάγκασε πολλούς συναδέλφους μας να συνεχίσουν να δουλεύουν παρόλη την απόφαση του σωματείου να πραγματοποιήσει στάση εργασίας μεταξύ 9 το πρωΐ και 13:00 το μεσημέρι». «Οι περισσότεροι είναι μαζί μας, αλλά φοβούνται», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στην γενική συνέλευση των εργαζομένων που ακολούθησε.

Παράλληλα, έντονη δυσφορία προκάλεσε στους εργαζομένους η πρακτική της εταιρείας να καλέσει σε εργασία, εκτάκτως, «δικά τους παιδιά και καλοθελητές», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ Α.Ε. για να «σαμποτάρει» τις αποφάσεις του σωματείου και η εργασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Απούσα καθ` όλη την διάρκεια των κινητοποιήσεων η επιθεώρηση εργασίας Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Συγκεκριμένα η κ. Βικτωρία Φασουλάκη, επιθεωρητής εργασίας Νότιου Τομέα Πειραιά, δεν πήρε θέση για την αντισυνταγματική πρακτική του άτυπου lock – out  της διοίκησης της Cοsco, που είχε κυριολεκτικά «μαντρώσει» τους εργαζομένους εντός των προβλητών και δεν επέτρεπε την είσοδο στους εκπροσώπους του σωματείου. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός, όταν σε κάποιο σημείο «την έψαχναν στο τηλέφωνο» και οι εργαζόμενοι, αλλά και το Υπουργείο Εργασίας χωρίς ανταπόκριση.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα αυτονόητα και καταγγέλλουν τις συνθήκες «γαλέρας» στον εργασιακό χώρο

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, παρουσία ασθενοφόρου στον χώρο, αναγνώριση των ειδικοτήτων τους και ένσημα Βαρέων και ανθυγιεινών.

Επιπλέον καταγγέλλουν την «άδικη και εκδικητική», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, απόλυση του συναδέλφου τους Μπουρνέλη Μανώλη δραστήριου και ιδρυτικού στελέχους του σωματείου τους.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν με… SMS, από την εργολαβική εταιρεία «Diakinisis Port», θυγατρική του Ομίλου Ελγέκα, η οποία έχει συμβόλαιο με την Cosco από το 2010, ενώ πληρώνονται με βάση την παραγωγικότητά τους.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία δεν τους παρέχει, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ούτε τον βασικό εξοπλισμό που προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς. Ενώ το διάλειμμα δεν είναι κάτι που προβλέπεται από την διοίκηση της κινεζικής εταιρείας. «Κάθε φορά πρέπει να γίνουμε επαίτες για 20 λεπτά διάλειμμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στην συνέλευση αποφασίστηκε -μεταξύ άλλων- η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την πραγματοποίηση συνεχών 4ωρων στάσεων εργασίας, από την ερχόμενη Δευτέρα, επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η ημερομηνία θα αποφασιστεί στην γενική συνέλευση της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου.

Στο πλευρό της ΕΝΕΔΕΠ και η ΟΜΥΛΕ

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Τα ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες της Σ.Ε.Π. ΑΕ (COSCO). Οι συνάδελφοι μας, αγωνίζονται να κατακτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας με την τήρηση μέτρων ασφάλειας και υγιεινής την υπογραφή Σ.Σ.Ε που θα κατοχυρώνει τα μισθολογικά τους αιτήματα και την αναγνώριση των επαγγελμάτων τους ως βαρέων και ανθυγιεινών και πλήρους απασχόλησης. Επίσης, διεκδικούν την τήρηση διαλλείματος και την ύπαρξη στον χώρο δουλειάς ασθενοφόρου.

Οι συνάδελφοι μας, εργαζόμενοι στην ΣΕΠ, διεκδικούν και αγωνίζονται για την επίλυση των αιτημάτων τους, που τόσο απλά θεωρούνται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της πατρίδας μας, αλλά τόσο δύσκολη φαίνεται η υλοποίηση τους στο ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ  ΚΑΘΕΣΤΩΣ που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της ΣΕΠ και το οποίο πολλές φορές έχουν καταγγείλει τα σωματεία μας.

Μάλιστα, έχουμε τονίσει πως  το εργασιακό καθεστώς που οραματίζεται να δημιουργήσει η COSCO και στον ΟΛΠ τον οποίο όπως φαίνεται έχει στόχο η Κυβέρνηση να της παραδώσει σε σύντομο χρόνο. Εμείς δηλώνουμε  την σταθερή συμπαράσταση μας στους συναδέλφους της ΣΕΠ και λέμε πως αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του «κακού παραδείγματος» της ΣΕΠ. Επίσης, ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου της ΣΕΠ εξαιτίας την άσκησης του συνδικαλιστικού του δικαιώματος. Με την ευκαιρία μάλιστα αυτή, καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει την αντίθεση της απέναντι σε αυτό το ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ το οποίο με κανένα τρόπο δεν αποτελεί όραμα για μελλοντική εφαρμογή του και στον ΟΛΠ.

Πηγή: Left.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: